27 augusti: Prova på orientering för dig mellan 7-16 år
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Sävedalens AIK
Orientering

Välkommen till SAIK orientering!

Sävedalens AIK Orientering är en bredd- och elitklubb som bedriver en stor del av träningsverksamheten från vår klubbstuga vackert belägen vid Kåsjön i Partille kommun. Vi har förmånen av att ha fin orienteringsterräng in på knutarna runt vår klubbstuga.

 

Är du ny i Göteborg med omnejd och söker en orienteringsklubb att träna med, så är du välkommen att träna med oss i Göteborgs bästa träningsmiljö för orienterare. Du kan orientera med oss oavsett kunskap och ambitionsnivå.

 

Mer info om träffar, träningsgrupper, ledare och kontaktuppgifter hittar du på hemsidan under respektive rubrik. Våra träningar är öppna för alla och du är välkommen att haka på utan krav att du ska tävla för oss.

Prova på orientering - 27e augusti!
2024-07-16 10:49
Denna dagen kan du som är mellan 7-16 år testa på att träna orientering. Vi ger dig och dina föräldrar lite extra praktisk information och om du tycker det verkar roligt kan du fortsätta att provträna några tillfällen innan du bestämmer dig.
 
Jukola och Venla 2024 i Kauhava
2024-06-29 15:22
Våra tre damlag, två herrlag och ledare på Venla och Jukola 2024

Årets Venla och Jukola genomfördes på Kauhavas flygfält drygt fyra timmar norr om Åbo. SAIK reste dit med två herrlag och tre damlag. Det var ett taggat gäng som klev på båten i Stockholm torsdag kväll. Terrängen för tävlingen var väldigt varierande och innehöll  fler grönområden än vi tänkt på förhand. Dessa blandades med grå höjder med riktigt fin hällmark och även ett område med negativ kurvbild och sanddynor. En del sjukdomar och återbud kastade om både herr- och damlagen sista dagarna innan avfärd vilket bland annat gjorde att damernas tredjelag fick låna in en löpare på plats.

 

Laguppställningarna för helgen:


VENLA

 

Lag 1

Lag 2

Lag 3

8 km

Klara D

Stina 

Madde

7,9 km

Maria

Klara P

Therese W

6,8 km

Feia

Ella

inlånad finsk löpare

9,0 km

Mariia

Filippa

Janni Axelsson (Stina Berg)

 

JUKOLA

 

 

Lag 1

Lag 2

13,6 km skymning

Emil Øbro

Theis Munktved

14,9 km skymning/natt

Heino Ollin

Casper Skepp

13,2 km natt/gryning

Simon Wikström

Emil Axelsson

9,5 km gryning

Carl Josefsson

Jakob Gunnarsson

9,4 km dag

Gunnar Fovaeus

Emil Skepp

13,2 km dag

Anton Novichenko

Rasmus Johansson Fjordside

15,8 km dag

Yauhen Zhakhouskij

Per Nordholm

 

Och så här beskriver respektive ledare lagens insatser och upplevelser under Venla och Jukola-dygnet:

Therese W om Venla:

 

I förstalaget stod Klara D på startlinjen för första gången på Venla, det var mycket nerver innan start men Klara var som vanligt fokuserad och redo för uppdraget. I andralaget gjorde Stina comeback på förstasträckan och i tredjelaget var Madde tillbaka efter några års uppehåll från Venla. Peppen för att springa Venlas förstasträcka var stor och när starten gick var det som vanligt ett högt tempo från start. Damerna hade inte lika lång snitsellöpning i början som herrarna och startgärdet smalnade drastiskt efter bara knappa 100 m löpning vilket gjorde att det var svårt att ta positioner direkt i starten. Väl i mål konstaterade alla tre samma sak: det var väldigt svårt att ta sig förbi löpare i grönområdena och i den höga undervegetationen i terrängen, men orienteringen var kul! 

 

Klara höll fokus och genomförde sträckan utan misstag, hon växlade ut Maria M på plats 93 +7:47 och Maria svarade upp med ett riktigt fint genomfört lopp där hon lyckades plocka upp laget till en 48 plats 11 min efter täten (21a på sin sträcka bara fem minuter efter världslöparen Marie Olaussen), Maria visade att med säker orientering kommer man väldigt långt även i flack terräng! Efter Maria följde Feia som inledde lite knackigt men sen fick ordning på orienteringen och kom i mål på plats 50 men fick gå direkt till sjukvården pga en allergisk reaktion. Efter en adrenalinspruta och läkarvård var hon dock på benen igen. Mariia T avslutade för förstalaget och visade på ett riktigt fint fokus som räckte nästan hela vägen in i mål (hennes livs mest fokuserade lopp fram till bommen på slutet var hennes kommentar efter målgång), laget slutade på en 51 plats, några hack bättre än förra året!

I andralaget gjorde Stina en stabil insats utan några misstag på förstasträckan och växlade ut Klara P på plats 194 12:55 efter täten, en bra känsla i kroppen och tekniken men väldigt svårt att ta sig förbi andra löpare i den snåriga terrängen var hennes kommentar. Klara hade inte dagen men kämpade sig runt och växlade till slut ut Ella på plats 272. Ella gjorde en fin insats på sträcka tre och kom i mål med en positiv känsla i kroppen och med kommentaren att det var kul att springa! Därmed var målet med dagen uppnått! Filippa fick återigen agera ankare på sin favoritsträcka och höll ihop orienteringen fint, andralaget placerade sig till slut på en 202 plats. 

 

I ett på förhand halverat tredjelag  pga återbud och sjukdomar gjorde Madde och jag det vi kunde med fokus på säker orientering och att ha kul. Madde genomförde förstasträckan utan några misstag medan jag på andrasträckan tyvärr gjorde några småkrokar. Men vi kämpade på och var överrens om att det var riktigt kul att springa! Vi fick tag i en sverigefinsk tjej som bodde i närheten av arenan och tog sig an sträcka tre med ett leende. På sistasträckan stod Stina Berg för en heroisk insats och gav sig ut för en runda till efter att ha sprungit förstasträckan innan. Stina surfade förbi 183 lag och sprang in tredjelaget på plats 531. 

Allt som allt ett Venla med några riktigt fina insatser och några sträckor där vi inte riktigt hade dagen. Vi är på väg uppåt framåt och tar med oss nya lärdomar för hur vi ska fortsätta jobbet. Som lag gjorde damerna det fint under hela helgen och stöttade varandra i både med- och motgångar, laget före jaget!

 

//Therese W

 

Johan W om Jukola:

 

När kvällen kom var det dags för herrarna och först ut var Emil för förstalaget och Theis för andralaget. Även här var det en del nerver men också mycket fokus innan start. Som vanligt var det hög fart ut från starten. Emil som är i riktigt vass form kunde svara på hastigheten och kände dessutom att han ofta hade “mer att ge”. Han genomförde sträckan otroligt stabilt och var trea vid första radion. Han låg med bra genom hela loppet och växlade ut Heino som 18e man bara 30 sekunder efter ledande lag. Heino hade tyvärr inte riktigt dagen och fick slita ont på andrasträckan med en kropp som inte svarade alls. Han växlade ut Simon W på plats 48 ca 10 min efter täten. Simon som inte heller fick till sitt bästa lopp varken fysiskt eller tekniskt slet sig runt och växlade sedan ut Carl på sträcka 4 på plats 57, nu dryga 24 min bakom. Även Carl inledde lite knackigt men fick sedan ordning på orienteringen och höll placeringen in till växling. I växlingsområdet stod Gunnar redo att ta sig an uppdraget, något han gjorde med bravur! Med säker orientering direkt från start fick han till ett riktigt topplopp och placerade sig som 19e på sin sträcka bara 5 min bakom Håvard Sandstad Eidsmo. Riktigt kul och imponerande! Gunnar sprang upp laget till plats 51 och växlade ut Anton på sträcka 6. Även Anton gjorde ett stabilt lopp med säker orientering och lyckades smita förbi ytterligare några lag. Väl i mål växlade han ut Yauhen på sistasträckan på plats 45. Yauhen som slitit lite med formen det sista fick ändå till säker orientering och genomförde sträckan bra utifrån läget han hade. Laget slutade på en 46e plats. 

 

I andralaget var det Theis som axlade förstasträckan. Nerverna innan start handlade mycket om den fysiska statusen då han kämpat med skador under en tid och inte riktigt hade koll på sin status. Men han genomförde sträckan stabilt och i mål var han nöjd med att kroppen höll för hög fart under såpass lång tid. Han växlade ut Casper på plats 131 7:25 bakom täten. Även Casper stod för stabil orientering i en säker fart och lyckades ta sig förbi ett gäng lag ute i skogen tack vare det, han växlade ut Emil A på plats 118. Emil som tillsammans med Jakob hittills gjort idel fina stafettinsatser sen de gjorde premiär i SAIK-blusen gjorde återigen två riktigt fina lopp och plockade 8 respektive 6 platser till. Nu var det dags för Emil S att ge sig ut och med tidigare stabila insatser från laget i ryggen gjorde även han en riktigt fin prestation med säker orientering hela sträckan igenom, han fortsatte plocka platser och lager var vid växling på plats 96. På de två avslutande sträckorna sprang Rasmus och Pelle, båda två öppnade stabilt men lite bommar gjorde att de inte fick till flytet på sina sträckor. Men väl i mål sprang Pelle in laget på plats 110 vilket var 7 platser bättre än förra året! 

Allt som allt kan årets Jukola summeras med många riktigt stabila och imponerande insatser men även några som hade hoppats på att få ut mer, där revanschlusten absolut väcktes inför nästa år! Laget höll ihop och peppade varandra genom natten och in på morgonen, något som är viktigt för vårt vidare arbete - uppåt framåt! 

 

//Johan W


Och till sist - en stor eloge till vår eminente reseplanerare Ingemar som styrde upp resan på bästa sätt. Med som ledare förutom Johan, Therese och Ingemar var även Erik Bengtsson som axlade ledarrollen för första gången och på föredömligt vis. 

 

 

 

Kommande tävlingar
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
 
För medlemmar
Arrangemang
Sponsorer
Stötta SAIK
Annonsbild för gräsrotenAnnonsbild för gräsroten