SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Sävedalens AIK
Friidrott - Orientering - Skidor

Bli medlem i Sävedalens AIK
Bli medlem
 
Velkommen Theis Munktved!
2023-02-03 19:43
Velkommen Theis Munktved!

Ytterligare en dansk kille har valt att ansluta till SAIK. Denna gång är det 20-åriga Theis Munktved – som planerar att flytta till Göteborg i vår.
 – Jag ville hitta en klubb med stora ambitioner och hög nivå, där jag också kan bidra med att lyfta nivån och vara med på vägen mot toppen.

Theis Munktved är fostrad i Allerød OK men har också representerat FarumTisvilde OK i internationella sammanhang. Han har under lång tid funderat på att byta till en svensk klubb. Nu kände han att det var rätt tid att göra det, eftersom han planerar att flytta till Göteborg i vår.

 – Just nu arbetar jag fulltid och sparar för att kunna flytta upp, säger han.

Theis tyckte att SAIK kändes som rätt klubb eftersom det rätt finns en hög nivå och höga ambitioner, men också utrymme för honom att bidra med att lyfta nivån ytterligare. På stafetterna trivs han med förstasträckor, samtidigt som han gillar utmaningen med att springa själv.

– Jag kan gilla osäkerheten i att behöva springa sent i stafetten, och att inte veta om man ska vara i täten eller ut och jaga. Jag har bara sprungit 10mila två gånger, så jag har många sträckor kvar att prova innan jag vet vilken som är min favorit.

Höjdpunkter från 2022

2022 var ett fint år för Theis. Inför JVM i Portugal spenderade han 45 dagar i Aguiar da Beira där mästerskapet skulle avgöras. Under de dagarna – och under mästerskapet – hann känna glädje över att lyckas, besvikelse, frustration och hopp. På långdistansen på JVM blev han 28:a.

– Jag är stolt över det. Det är kanske inte ett toppresultat, men eftersom jag vet vad som låg bakom det och vilka problem jag hade i upptakten blir jag stolt över slutresultatet. 

– Jag blev en markant bättre orienterare från den första träningen till långdistansen, och jag blir mycket motiverad att fortsätta arbetet när jag tänker tillbaka på JVM.

Även på O-ringen gick det bra. När veckan var över hade han säkrat elfteplatsen i totalen.

– Det är jag också mycket stolt över. Det var första gången på O-ringen som jag inte gjorde som en klassisk dansk och bommade 15 minuter på en etapp.

Vad har du för mål med orienteringen?

– Vinna VM.

Vad gör du när du inte orienterar?

– Just nu arbetar jag heltid och sparar för att flytta till Göteborg.

– Jag spelar mycket musik, gitarr och piano. Just nu spelar jag i ett funkband med vänner från gymnasiet, vilket gör att jag får en paus varje vecka från träningen och jobbet.

Om du skulle ta SAIK på ett träningsläger i Danmark, vart skulle det vara då?

– Västkusten. Sträckan mellan Holstebro till Esbjerg har många fina terränger och när kartan är bra kan det vara riktigt utmanande, man får inga sekunder gratis. Det är inte ett ”feel good-läger”, men mycket lärorikt.  

Nio snabba

Tung terräng vs Snabb terräng

Danskt hygge vs svenskt hygge

Dag vs natt

Långdistans vs medeldistans vs sprint

Individuellt vs stafett

Smørrebrød vs knäckebröd

ABBA vs Brødrene Olsen 

Freden i Roskilde vs Roskildefestivalen

To røde vs En grøn

 

Välkommen till klubben Theis, vi ser fram emot att träffa dig snart!

Välkomna till klubben Jonatan och Irma Fridolfsson
2023-01-29 19:27
Jonatan och Irma Fridolfsson

Under hösten har de synts ett flertal gånger på tisdagsträningar, nattcuper och träningsdagar. Nu har Jonatan och Irma Fridolfsson beslutat sig att bli en del av SAIK orientering.

Irma föddes in i sporten och var på sin första tävling när hon var två veckor gammal, då tillhörandes Värnamoklubben OK Stigen. Jonatan började med orientering när han var runt tio år gammal. De träffades genom orienteringen i Haboklubben OK Gränsen, som de har tävlat för fram till nu.

För tio år sedan flyttade de till Göteborg för studier. Nu jobbar Jonatan som doktorand i idrottsvetenskap på Göteborgs universitet och Irma som bygglovhandläggare i Göteborgs stad. Sedan de kom till Göteborg har det inte blivit så mycket orientering men nu vill de komma i gång med det igen.

Eftersom Jonatan länge har tävlat för SAIK i friidrott och de i år blir Öjersjöbor kändes det självklart att byta till SAIK. Jonatan har satsat på löpning inom friidrott senaste tio åren på distanser från 1 500m till 10 000m, och har då tävlat för SAIK friidrott. Under 2023 blir det även en satsning ute på småstigarna.

  – Jag kände att jag behövde nya utmaningar efter att ha tävlat mycket på bana och att jag saknat att springa i skogen. Jag har egentligen alltid velat springa längre traillopp, typ fjällmaraton, men har nog haft mer talang för att springa snabbt på bana. Men nu blir det en satsning på traillöpning framöver och då blir orientering ett bra och roligt inslag i träningen. Det finns förbättringspotential när det kommer till kartläsning efter tio år utan ett träningspass med karta, säger Jonatan.

Som de flesta orienterare har de kompletterat med andra konditionsidrotter som längdskidåkning och landsvägscykling. Irma har också ridit några år. Hon ser framför allt fram emot O-ringen i år. Eventuellt blir det också Åre fjällmaraton.

  – Till skillnad från Jonatan njuter jag inte av tävlingsmomentet och efter flera år med skador och sjukdom är jag glad att få känna av orienteringsglädjen igen.

Vad är era bästa orienteringsminnen hittills?

  – Livet är aldrig så härligt som under O-ringen. Femdagars-tävlingar i Spanien, Polen och Tjeckien står också högt upp på listan med fina orienteringsminnen, säger Irma.

  – Jag var först in på första sträckan på Tjoget 2019. Hänglöpning när den är som bäst, säger Jonatan.

Jonatan, du och hunden Scott har SM-guld i draghundslöpning. Hur mycket snabbare springer du när han drar?

  – Jag tjänar 15 till 20 sekunder per kilometer. Det kanske inte låter jättemycket men är väldigt mycket när jag redan springer snabbt som det är. På SM höll vi 2.50 minuter per kilometer på en väldigt backig bana på stigar i fyra kilometer. Fantastiskt rolig sport!

Favoritterräng i Habotrakten

Finns många fina ställen, men det är ju alltid Hökensås-terräng med kilometervis av tallhed. Lättlöpt, detaljfattigt och böljande höjder. Men man blir nog en bättre löpare än orienterare av att springa mycket där.

Mål under 2023.

Jonatan: SM i traillöpning och ett litet hopp om att kvala till VM i trail. Åre fjällmaraton (värmer upp med O-ringen) och sen OCC 55 km som är en del av Ultratrail Mont Blanc. SM och VM i draghundslöpning.

Irma: O-ringen och eventuellt Åre fjällmaraton.

 

Personbästan och meriter i urval

Jonatan: 1 500m 3.46, 3 000m 7.59, 5 000m 13.53, 10 000m 29.08.

Fyra på inomhus-SM i 3 000m.

Landslagsuppdrag i form av Nordenkampen och Finnkampen 2020 och inomhus EM 2021.

Seger Kåsjön trail 2022 förstås!

Irma: Några DM i ungdomsåren, haha. Annars är jag nöjd över att till exempel ha genomfört olika lopp på Kullamannen och sprungit den då längsta damsträckan i 10milas historia här i Göteborg.

 

Grönområde vs Kalhygge

Jonatan: Kalhygge

Irma: Grönområde

Tallhed vs Berghäll

Båda: Tallhed

Landsväg vs Trail vs Skog

Jonatan: Trail

Irma: Skog

 

Vi välkomnar Irma och Jonatan till klubben och hoppas att de kommer att trivas riktigt bra!

Medel finns att söka ur Stina Zachrissons minnesfond!
2023-01-02 13:13

Stipendium ur Stina Zachrissons Minnesfond

Stina Zachrisson har genom testamente skänkt Sävedalens AIK (SAIK) ett större kapital att ”användas för att främja barns och ungdoms vård och fostran inom ramen för föreningens verksamhet.” Sedan 2019 har klubben beslutat att enskilda och aktiviteter inom SAIK kan söka medel i form av stipendium

 

Krav på stipendiat

Stipendium kan ges till medlem i SAIK eller till aktivitet inom SAIK som uppfyller något av nedanstående:

  • Stimulerar eller har stimulerat barn och ungdom att bli aktiva idrottare i SAIK.
  • Utvecklar eller har utvecklat SAIKs gemensamma resurser för barn och ungdom.
  • Utvecklar eller har utvecklat den idrottsliga verksamheten ex ungdomsläger.
  •  

Ansökan

Ansökan kan ske personligen av sökande eller föreslås av annan person. Ansökan skall vara skriftlig.


Ansökan skall innehålla följande uppgifter

  • Föreslagen stipendiats för- och efternamn, adress eller födelsedatum. alternativt helt aktivitetsnamn
  • Motivering varför stipendiaten är värd stipendiet, max 400 ord.
  • Kontaktuppgifter till den som lämnat in ansökan

Ansökan skickas till ordforande@savedalensaik.se senast den 31 januari 2023.

 

Beslut och utdelning

SAIK:s klubbstyrelse beslutar vilka sökande som tilldelas stipendium och vilka belopp som gäller för varje stipendium. Stipendiet delas ut på Föreningens årsmöte den 20 mars 2023.

 

Välkommen med ansökan!

Eva Carlsson
Ordförande Sävedalens AIK

Vill du vara med i IT-gruppen?
2022-11-27 13:14

SAIKs IT-grupp hanterar klubbens IT.infrastruktur såsom domäner, Google WS, webbsidor samt klubbgemensamma program för kommunikation, medlemshantering, hemsidor, bokningsystem, sociala media etc. Innehållet står sedan respektive sektion för.

 

Gruppen består idag av 4 personer som träffas ungefären gång i kvartalet, oftast via Zoom. Dessemellan använder vi Slack.

 

Vi skulle behöva vara en eller två till - är du intresserad så kontakta Johan Wedlin på johan.wedlin@gmail.com.

Uppdatera kontaktuppgifter
2022-08-29 13:34

Det går enkelt att själv uppdatera sina kontaktuppgifter i medlemsregistret, antingen via medlemsappen eller genom att logga in som medlem på hemsidan (menyn uppe till hlger).

Bli medlem
Nyheter från vår verksamhet
Orientering, 03/02 20:02 
Orientering, 01/01 17:21 
Orientering, 05/12 10:53 
Orientering, 27/11 20:45 
 
För medlemmar
Våra arrangemang
Poängpromenader
Våra partners
Stötta SAIK