SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Sävedalens AIK
Orientering

10mila 2024 Nynäshamn
2024-05-07 20:44
SAIKs ungdomslag, tre damlag och tre herrlag från 10mila 2024.

Årets upplaga av 10mila gick av stapeln i helgen i skogarna utanför Nynäshamn, på samma arena som 2018. Upplägget för årets tävling var helt nytt och skapade nya förutsättningar gällande taktiken vid uttagning av lag för herrar och damer samt för projektledare i planering av boende och resa. I Ungdomsstafetten var det i år ett tydligare fokus på banor och svårighetsgrader anpassade för DH–14 samt start senare på eftermiddagen. Herrarna startade på lördagen kl 17:30 med tre dagsträckor för att sedan göra ett uppehåll fram till 23:30 då långa natten-löparna gick ut i jaktstart efter ställningen från de tre inledande sträckorna. Damerna startade lördag 21:30 med två nattsträckor för att sedan göra ett uppehåll fram till kl 07:00 söndag morgon då långa dagen-löparna gick ut i jaktstart utifrån nattsträckornas resultat. SAIK ställde upp med ett ungdomslag, tre herrlag och tre damlag. Så här skriver respektive ledare om lagens insatser och upplevelser under 10miladygnet:

 

Martin P om ungdomsstafetten: 

 

Ungdomsklassen startade sin stafett i strålande solsken på eftermiddagen den 4 maj. Hela 280 lag gav sig av i full fart in i skogen. Vårt lag startade från plats 155, men redan vid den första radiokontrollen efter drygt en kilometer såg vi att Herman hade fått en bra start och låg nu på plats 47. Loppet fortsatte stabilt och vi växlade ut som 22a efter första sträckan!

Moa Wallström sprang den andra sträckan och startade fint. Hon kämpade på hela banan och gjorde även hon ett stabilt lopp. Banan var något längre än den första sträckan och hon tampades mot både killar och tjejer. På den gemensamma tredje sträckan skickade vi ut Celiah och Angelika. Efter en lite tuffare start fick de ordning på orienteringen och sprang upp sig rejält på andra halvan av loppet. Det skiljde bara en minut mellan tjejerna när de växlade. Det är roligt att notera att Celiah tog in 12 sekunder från förvarningen och i mål (ca 1.30 minuters löpning) på ledarlaget, en fantastisk spurt!

Sista sträckan axlades av Alek, som sprang sin första stafett någonsin! Han gjorde ett mycket imponerande lopp på den 4 km långa banan, som var den längsta banan i ungdomsstafetten. Han sprang i mål på en mycket fin 106e plats. Riktigt bra kämpat av alla, vilken fantastisk tävling ni bjöd på! Laget bestod av: Sträcka 1 (3.5 km): Herman Pettersson Sträcka 2 (3.8 km): Moa Wallström Sträcka 3 (2.8 km): Celiah Carlsson & Angelika Ljungman Sträcka 4 (4.0 km): Alek Edvardsson

 

Therese W om damstafetten:


På lördagskvällen var det dags för damstart och vi ställde tre starka löpare med mycket rutin från förstasträckor på startlinjen: Maria M, Sara B och Linnea H. Det var mycket nervositet inför starten men alla tre gick in med samma plan: nu håller vi i orienteringen och ser till att komma in i den från start. En plan som alla tre följde och genomförde fint genom hela sträckan! De växlade ut våra tre andrasträckslöpare på placeringarna 59, 81 och 89. På andrasträckan tog Feia, Ella och Lovisa vid. Planen var samma som för förstasträckan: fokus på säker orientering. Feia som tränat mycket natt inför helgen höll ihop tekniken fint, tappade bara dryga tre minuter på täten och sprang upp förstalaget till en 53e plats. Lovisa höll även hon i orienteringen fint och gjorde ett stabilt lopp där tredjelaget till slut kom in på en 126e plats. Efter lite strul inledningsvis för Ella lyckades hon ändå behålla lugnet och komma in i orienteringen igen och avsluta sin sträcka riktigt bra, andralaget sprang till slut in på en 108e plats efter två genomförda nattsträckor. 

 

När söndagsmorgonen kom och det var dags för jaktstart var det tre taggade löpare som gav sig ut på långa dagen: Mariia T, Stina och Emma. Mariia som är i riktigt bra form förvaltade sitt utgångsläge bra, höll i orienteringen trots att klungor runt henne bommade och sprang in förstalaget på en 47e plats. Stina spände bågen och öppnade hårt i en klunga med riktigt snabba löpare, det höll inte hela vägen men när hon släppte klungan höll hon ändå i orienteringen och sprang in på en stabil 109 plats tätt följt av Emma som sprang in tredjelaget på 113e plats. 

 

På resterande dagsträckor sprang Klara D, Amilia och Viktoria i förstalaget. Alla tre gjorde fina insatser där Amilia var absolut nöjdast i målgång efter att ha gjort vad hon kände som sitt livs bästa stafettlopp! Förstalaget slutade på en fin 30e plats. I andralaget var det Klara P, Alice och Amanda L som sprang de avslutade sträckorna. Klara P visade att vinterträningen gjort resultat och plockade upp laget till en 87e plats som sedan förvaltades av Alice och Amanda och laget slutade på en 86e plats. I tredjelaget var det Kajsa CW, Filippa och Agnes som avslutade och där sprang Kajsa jämnt med Klara P i andralaget och plockade upp laget till en 91 plats. Filippa hade även hon en stark dag och sprang jämnt med Alice i andralaget. Slutligen plockade Agnes in tredjelaget på en riktigt fin 102e plats. Det var glädje och bra stämning bland oss genom hela helgen och alla konstaterade att stafett är KUL! Det nya upplägget med nattsträckor passade oss bra och alla ser nu fram emot nästa år i Finspång!

 

Marcus M om herrstafetten:

 

Trots några återbud hade vi 3 starka herrlag och 30 starka löpare redo att ta sig an den krävande Nynäshamnsterrängen. Vi hade en superbra stämning i gruppen hela helgen vilket underlättades av ett fantastiskt jobb från coacher och ledare, med allt från Fovaeus mat, Mattias logistik och eminent coachning. Stort tack till alla inblandade!

Andra- och tredjelaget gjorde stabila stafetter och hamnade tillslut på 106e och 128e plats bland de 314 startande lagen. Framförallt kan Hermans insats nämnas när han som 16åring hade lagets bästa sträckplacering i sin 10mila-debut på en svart bana, några timmar efter att han sprungit ungdomsstafetten!

 

Förstalaget var på pappret väldigt starkt och vi var riktigt motiverade. Emil är i riktigt bra form och hade full kontroll på orienteringen hela vägen och växlade över till Heino endast 6 sekunder efter, perfekt start på stafetten! Heino är en extremt duktig stafettlöpare och gjorde inte heller denna gång någon besviken. Med stabil orientering och snabb löpning växlade han över undertecknad som 6a endast 24 sekunder efter. Jag öppnade hårt och kände efter någon kilometer att jag var först, därefter blev det lite defensivt men samtidigt fanns det ingen anledning att riskera platsen i tätklungan.

 

När det var dags för omstart för Anton på långa natten hade han taktiken klar, "I check the codes and go with the group". 14,5km gör sig dock inte av sig själv, men Anton skötte uppgiften exemplariskt och trots en rejäl smäll på smalbenet med en kilometer kvar krigade han sig till växel endast 33 sekunder bakom täten. Ett läge som passar Simon Wikström som handen i den mjukaste handsken på en kort nattsträcka. Ett stabilt lopp förde oss upp till 4e plats. Nu börjar tätlagen sätta in riktiga kanoner men Gunnar som fortfarande är junior gjorde en grym prestation med klockren orientering och tappade endast ett fåtal sekunder. Carl fick nu gå ut ihop med a- eller b-landslagslöpare och höll ihop loppet jättebra.

 

På den 8e raka sträckan var det dags för Stanislaw som inte är van vid vare sig natt eller att gå ut med tätkänning på 10mila. Efter intensiv kommunikation blev de sista instruktionerna att "run as hell to the starting point" för att försöka suga in SNO som gick ut 25 sekunder före. Alla som var vakna då kunde se att det gjorde han men SNO rann tyvärr iväg ändå. Stanislaw visade då prov på stor kyla och hamnade så småningom i en grupp som jobbade sig framåt efter bland annat en kilometer i 3.00-fart på väg på slutet. Casper fick möta orienteringsadel på den 9e sträckan och skötte den uppgiften galant och växlade över till lillebror Arvid som 13e. Arvids mage hade tyvärr inte sin bästa dag och det blev några missar på den första halvan innan han kom in i det. Med en snygg avslutning tog han oss imål på en fin 20e-plats med mersmak. Vi har ett ungt 🙂 och lovande lag och ser optimistiskt på framtiden och närmast jukola, detta är kul!Nyhetsarkiv
SI-pinnar sökes!2024-06-12 16:27
10mila 2024 Nynäshamn2024-05-07 20:44
Enjoyguiden 20242023-11-27 15:58
Hittaut 20242023-11-25 17:30
Klubbträning för Alla!2023-09-12 11:43
10mila 20232023-05-23 09:32
Velkommen Emil Øbro!2022-11-27 20:45
Ny funktionärsanmälan2022-07-17 16:41
Klubbrekord på 10mila2022-05-10 14:50
Välkommen Klara!2021-12-20 16:27
Inloggning till hemsidan2019-03-28 16:14
Redigera nya hemsidan2017-12-12 11:04
Ny hemsida2017-12-03 16:12
 
För medlemmar
Arrangemang
Sponsorer
Stötta SAIK
Annonsbild för gräsrotenAnnonsbild för gräsroten