SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Sävedalens AIK
Orientering
Elit-Senior-Junior

Heino imponerade på SM Ultralång
2021-04-14 09:09
Heino Ollin tar här en kontroll på SM Ultralång - Foto: @woasfoto Moa Gustafsson Intervju: Agnes Spånér

I söndags (11/4) sprang SAIKs Heino Ollin Ultralång-SM i Västervik, där han slutade på en stark 16e plats. Inför loppet hade han lagt upp en plan för att få en formtopp, vilket innebär mindre träning de sista veckorna med mer fokus på fart, och denna gång även på att fylla i sitt energiförråd. “Den sista veckan tränade jag väldigt lite, och åt mer än vanligt. Det är inte särskilt härligt att pressa i sig mat, men jag var inställd på att det skulle behövas.”

Väl igång så var han orolig att det skulle bli rusning i början av loppet, men det gick lugnare än vad han väntat sig. “Jag positionerade mig hyfsat långt fram. I och med att banan var rak, vilket kanske inte är jätteroligt, så hade jag inte mer kartkontakt än att jag visste vilken kontroll vi var på väg till. Det gick så pass lugnt att jag utväxlade några ord med en kompis från tiden i Eksjö som gratulerade mig på födelsedagen.”

 

Efter en timme så berättar han att farten drogs upp, och att han fick slita. “Jag slet rätt hårt men tänkte att det var ett avgörande läge i loppet, så att jag bet mig fast. Några löpare kom loss och jag hamnade i andraklungan. Därifrån var farten ganska hög hela vägen.“

 

Strax innan kartvändningen så hade han läst in sig på de sista kontrollerna, och bestämde sig för att gå rakt på i slutet, terrängen i Västervik är generellt sätt för fin för att satsa på något runtvägval. Väl inne i sista delen lade sig Heino långt fram i klungan för att hålla högt tempo, men lät andra orientera. I denna delen kunde de hänga av några löpare och även passera några som gått in i väggen.

 

Om avgörandet säger Heino själv: “Klungan missade den tredje sista kontrollen. Jag missade lite mindre än vad många andra gjorde. Jesper Svensk fick en liten lucka här, som han höll in i mål. Resten av oss låg jämt till, men vi höll i princip våra positioner in i mål. Dessvärre blev jag omspurtad av Ville Johansson från Kolmården. Jag trodde att han var för långt bak, men han kom som ett skott och jag hade inget att sätta emot. Tyvärr gjorde det att jag hamnade utanför topp 15.”

 

Med enbart sekunder från en topp 10 placering och med en del tunga namn bakom sig så är det inte konstigt att Heino ändå var nöjd med sitt lopp. “Förutom den lilla kroken i slutet kunde jag faktiskt inte göra en mycket bättre insats än vad jag gjorde för dagen”

 

Grymt jobbat Heino!

 

Intervju: Agnes Spånér

Foto: @woasfoto Moa Gustafsson


Nyhetsarkiv
SM-Brons för Arvid!2021-10-17 15:14
SM 2020 info!2020-08-12 08:31
Rakt på Natt-SM2019-04-01 20:46
DM Natt2019-03-25 18:12
Venla 2018 - race report2018-06-19 14:01
Lång-SM 20172017-09-25 09:39
 
För medlemmar
Arrangemang
HITTA UT
Partners
Stötta vår förening
Enjoyguiden