SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Sävedalens AIK
Friidrott - Orientering - Skidor

Välkomna till klubben Jonatan och Irma Fridolfsson
2023-01-29 19:27
Jonatan och Irma Fridolfsson

Under hösten har de synts ett flertal gånger på tisdagsträningar, nattcuper och träningsdagar. Nu har Jonatan och Irma Fridolfsson beslutat sig att bli en del av SAIK orientering.

Irma föddes in i sporten och var på sin första tävling när hon var två veckor gammal, då tillhörandes Värnamoklubben OK Stigen. Jonatan började med orientering när han var runt tio år gammal. De träffades genom orienteringen i Haboklubben OK Gränsen, som de har tävlat för fram till nu.

För tio år sedan flyttade de till Göteborg för studier. Nu jobbar Jonatan som doktorand i idrottsvetenskap på Göteborgs universitet och Irma som bygglovhandläggare i Göteborgs stad. Sedan de kom till Göteborg har det inte blivit så mycket orientering men nu vill de komma i gång med det igen.

Eftersom Jonatan länge har tävlat för SAIK i friidrott och de i år blir Öjersjöbor kändes det självklart att byta till SAIK. Jonatan har satsat på löpning inom friidrott senaste tio åren på distanser från 1 500m till 10 000m, och har då tävlat för SAIK friidrott. Under 2023 blir det även en satsning ute på småstigarna.

  – Jag kände att jag behövde nya utmaningar efter att ha tävlat mycket på bana och att jag saknat att springa i skogen. Jag har egentligen alltid velat springa längre traillopp, typ fjällmaraton, men har nog haft mer talang för att springa snabbt på bana. Men nu blir det en satsning på traillöpning framöver och då blir orientering ett bra och roligt inslag i träningen. Det finns förbättringspotential när det kommer till kartläsning efter tio år utan ett träningspass med karta, säger Jonatan.

Som de flesta orienterare har de kompletterat med andra konditionsidrotter som längdskidåkning och landsvägscykling. Irma har också ridit några år. Hon ser framför allt fram emot O-ringen i år. Eventuellt blir det också Åre fjällmaraton.

  – Till skillnad från Jonatan njuter jag inte av tävlingsmomentet och efter flera år med skador och sjukdom är jag glad att få känna av orienteringsglädjen igen.

Vad är era bästa orienteringsminnen hittills?

  – Livet är aldrig så härligt som under O-ringen. Femdagars-tävlingar i Spanien, Polen och Tjeckien står också högt upp på listan med fina orienteringsminnen, säger Irma.

  – Jag var först in på första sträckan på Tjoget 2019. Hänglöpning när den är som bäst, säger Jonatan.

Jonatan, du och hunden Scott har SM-guld i draghundslöpning. Hur mycket snabbare springer du när han drar?

  – Jag tjänar 15 till 20 sekunder per kilometer. Det kanske inte låter jättemycket men är väldigt mycket när jag redan springer snabbt som det är. På SM höll vi 2.50 minuter per kilometer på en väldigt backig bana på stigar i fyra kilometer. Fantastiskt rolig sport!

Favoritterräng i Habotrakten

Finns många fina ställen, men det är ju alltid Hökensås-terräng med kilometervis av tallhed. Lättlöpt, detaljfattigt och böljande höjder. Men man blir nog en bättre löpare än orienterare av att springa mycket där.

Mål under 2023.

Jonatan: SM i traillöpning och ett litet hopp om att kvala till VM i trail. Åre fjällmaraton (värmer upp med O-ringen) och sen OCC 55 km som är en del av Ultratrail Mont Blanc. SM och VM i draghundslöpning.

Irma: O-ringen och eventuellt Åre fjällmaraton.

 

Personbästan och meriter i urval

Jonatan: 1 500m 3.46, 3 000m 7.59, 5 000m 13.53, 10 000m 29.08.

Fyra på inomhus-SM i 3 000m.

Landslagsuppdrag i form av Nordenkampen och Finnkampen 2020 och inomhus EM 2021.

Seger Kåsjön trail 2022 förstås!

Irma: Några DM i ungdomsåren, haha. Annars är jag nöjd över att till exempel ha genomfört olika lopp på Kullamannen och sprungit den då längsta damsträckan i 10milas historia här i Göteborg.

 

Grönområde vs Kalhygge

Jonatan: Kalhygge

Irma: Grönområde

Tallhed vs Berghäll

Båda: Tallhed

Landsväg vs Trail vs Skog

Jonatan: Trail

Irma: Skog

 

Vi välkomnar Irma och Jonatan till klubben och hoppas att de kommer att trivas riktigt bra!


Nyhetsarkiv
Årsmöte i SAIK 25 mars2024-03-26 16:16
Stötta SAIK :)2021-11-29 20:47
Sorg i Sävedalens AIK2018-11-10 16:31
 
För medlemmar
Arrangemang
Sponsorer
Stötta SAIK
Annonsbild för gräsrotenAnnonsbild för gräsroten